spaghetti i host

Nyheter på höstens meny

Under höstterminen kommer vi att servera nya maträtter som vi hoppas ska smaka bra! Två gånger per termin samlas tio personer i den så kallade menykommittén på Sodexo för att planera kommande termins meny. Kommittén består bland annat av kockar och kostekonomer. En kostekonom har stora kunskaper om vad man ska äta för att må bra och hur man håller sig inom de ekonomiska ramar som finns för varje uppdrag. En genomsnittlig kostnad för mat, personal och transporter på skolrestauranger i Sverige ligger runt 30 kronor.

Maträtterna som menykommittén lägger in har skapats och provlagats av Sodexos receptkommitté. De tar fram nya recept och förbättrar och moderniserar de gamla. Menykommittén får fortlöpande information från personal på plats i olika skolrestauranger och de lokala matråden.

– Elevernas åsikter har stor betydelse. Vi behåller de rätter som fungerat bra och gör om eller byter ut dem som inte varit lika bra. Rätterna ska se tilltalande ut, smaka gott och vara varierade, säger Susanne Johansson Quddus som arbetar med menyerna på skolrestaurangerna.

Flera ställer krav på maten

Men det är inte bara eleverna som har önskemål och krav på maten. Enligt skollagen ska den vara näringsberäknad. Det säkerställer att det som äter enligt den så kallade tallriksmodellen får i sig nödvändig energi och näring. Olika maträtter ska dessutom serveras med olika frekvens. Livsmedelsverket rekommenderar bland annat att inälvsmat ska serveras en gång per månad.

– Inälvsmat anses nyttigt men i våra skolrestauranger märker vi att det är ganska få elever som tycker om inälvsmat. Det kan bero på ovana med smakerna men också att namn som leverbiff och blodpudding avskräcker. En del tycker inte att det låter gott och vill inte smaka, säger Susanne Johansson Quddus.

Mer kryddor och nya maträtter

Det är en stor utmaning att laga mat till många människor med olika smak. I slutänden måste man generalisera. En sådan generalisering har gjorts vad gäller kryddning. Av erfarenhet vet vi att många gymnasieelever efterfrågar moderna rätter med mycket smak medan de yngre eleverna föredrar mat som de känner igen och som inte är starkt kryddad. Men självklart finns det små barn som älskar kryddstark mat precis som det finns gymnasieelever som inte alls är intresserade av nya rätter. Ett konkret exempel från höstens meny är att när de yngre eleverna får gratinerad falukorv får gymnasieeleverna chorizo.

För att tillgodose den ökade efterfrågan på vegetarisk mat har den vegetariska menyn fräschats upp. Nya rätter som potatis- och kikärtsvindaloo och persisk grönsaksragu med ris och myntayoughurt har lags in.

Det finns olika önskemål om den vegetariska rätten ska efterlikna huvudrätten i möjligaste mån eller om det ska vara något helt annat. Vissa föredrar halvfabrikat som quorn och sojaprodukter medan andra vill att maten baseras på bönor, linser och grönsaker.

Genom de lokala matråden kan du påverka skolluncherna på din skola. Gå med i matrådet eller mejla till lämplig kontaktperson. Vi lyssnar på alla konkreta synpunkter och förslag och jobbar hela tiden för att alla ska vara nöjda.