Gryta-Mariaskolan

Vad menas med begreppet ”lagat från grunden”?

Vad menas med begreppet ”lagat från grunden”?

Många pratar om vikten av att laga mat från grunden. Men vad betyder uttrycket? De personer som säger att de lagar allt från grunden stoppar de korven själva? Bakar de knäckebröd och annat bröd? Knådar de ihop en pastadeg och kavlar ut?

För att tydliggöra begreppet har Livsmedelsverket gjort ett förslag på hur begreppet ska tolkas när det gäller skolrestauranger och andra storkök. Det är enklare att förstå varandra när man har gemensamma referensramar. Här kan du läsa med om förslaget >

Egentligen är ju all mat lagad från grunden någon gång och någonstans. I det här sammanhanget menar man vad som lagas i det kök som gör den slutliga matlagningen. Det kan till exempel vara i skolköket. Många vill att så mycket som möjligt lagas av livsmedel som inte värmts eller tillagats i förväg. Det vill vi också. Men ibland måste vi lösa matlagningen på annat sätt. Det finns flera orsaker till det.

Generellt sett försöker vi laga så mycket mat som möjligt i de kök som vi arbetar. Men vissa skolor saknar tillräckligt utrustade kök för att laga mat till 100-tals elever. Då måste vi laga maten i intilliggande kök och sedan köra den med lastbil till de skolor som saknar tillräckligt utrustade kök.

Det finns även populära rätter som köttbullar som kräver speciella förutsättningar. Om en skola med 1000 elever har köttbullar på menyn ska runt 8000 köttbullar rullas och stekas. Det kan vara svårt för kockarna att hinna med det, och ibland saknas stekbord.
Men många maträtter på våra menyer lagas helt och hållet från grunden. Det gäller till exempel grytor, gratänger, köttfärssås och soppor.

Nästa gång du hör någon prata om matlagning från grunden hoppas vi att du bättre förstår vad som menas. Hör gärna av dig om du har frågor kring detta eller något annat.