Du bör äta max 500 gram rött kött per vecka och så lite charkprodukter som möjligt.

Rekommenderade köttmängder

Det har länge varit känt att det är ohälsosamt att äta för mycket rött kött. Livsmedelsverket som ger rekommendationer till människor i Sverige råder oss att äta max 500 gram rött kött och chark per vecka. Endast en mindre del bör vara charkprodukter som till exempel bacon och rökt skinka. På bilden kan du se hur mycket 500 gram är.

Världsorganisationen WHO har tagit fram en ny rapport där de pekar på sambandet mellan charkprodukter och cancer. Man tror att även rött kött (ko, gris och lamm) i för stora mängder kan vara cancerframkallande. Vi tycker att det är bra att det forskas kring kopplingar mellan mat och hälsa. Då kan vi påverka vår framtida hälsa genom att anpassa oss efter vad och hur mycket vi bör äta av olika saker.

Bra mat i skolan
När vi tar fram menyer till förskolor och skolor rättar vi oss efter Livsmedelsverkets riktlinjer för bra mat i förskolan/skolan. Det kan även finnas krav från vår uppdragsgivare (kommunen eller enskild skola). Sodexos dietister och kostekonomer håller sig uppdaterade kring forskning och nya råd. Om det kommer nya direktiv justerar vi våra menyer.

Om du är en av dem som äter mycket rött kött kan du byta ut det mot till exempel kyckling, ägg, fisk, bönor och linser. I många förskolor och skolor serverar vi dagligen ett vegetariskt alternativ. I vissa förskolor och skolor måste det vegetariska alternativet beställas som specialkost. Välj gärna det vegetariska alternativet ibland. Det är bra både för hälsan och klimatet.