David Lundh Nyköpings elevkock  2015

David Lundh är Nyköpings elevkock 2015

David Lundh från Rosenkällaskolan vann Nyköpings elevkock 2015 med sin tävlingsrätt ”Davids lax med ugnsrostade grönsaker”. Receptet hittar du här. Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) delade ut en Ipad Air till vinnaren och Mästerkocken Sigrid Bárány delade ut varsin kokbok till tvåorna Märta Isaksson från Släbroskolan och Alicia Kaski Karlsson och Emilia Shamoon från Tessinskolan.
Prisceremonin hölls i skolrestaurangen på Nyköpings högstadium Alpha.

Tack till alla som varit med och tävlat och röstat!

Davids lax med ugnsrostade grönsaker
4 personer

Ingredienser
600-800 g lax
torkad dragon
rosépeppar
citronpeppar
salt

Ugnsrostade grönsaker
6 potatisar
1 rödlök i klyftor
4 morötter i stavar
1 palsternacka i stavar
1 gul paprika
1 röd paprika
salt
svartpeppar

Sås
3 dl gräddfil
0,5 tsk dijonsenap
0,5 tsk flytande honung
limejuice från 1 klyfta
Citronskal rivet (zest) från halv citron
svartpeppar
rosépeppar
dragon
citronpeppar
1 klyfta hackad vitlök
fint hackad dill

Blanda gräddfil, senap, honung, limejuice, citronzest, dill och vitlök. Smaka av med kryddorna.

Klyfta lök och potatis och skär palsternackan och morötterna i ca 5 cm långa stavar. Skär paprikan i bitar. Lägg grönsakerna i en långpanna. Salta och peppra. Ställ in grönsakerna i ugnen på 225 grader i ca 35 minuter.

Lägg grovsalt i botten på en ugnsfast form och lägg i laxen där tillsammans med dragon, rosépeppar, svartpeppar, salt och citronpeppar. Ställ in i ugnen på 225 grader tills laxen är genomstekt, cirka 18 minuter.