Vegetarisk matlagning

Stjärnkock sätter smak på vegomaten

Nu ska den vegetariska maten få en uppfräschning. Under sportlovsveckan deltog några av våra skolkockar på en inspirationsdag tillsammans med Svenska kocklandslagets Isak Wiig. Under året hoppas vi att fler ska välja det vegetariska alternativet, bara för att det är gott

I våra skolrestauranger märker vi att intresset för den vegetariska maten ökar. Det tycker vi är bra eftersom minskat köttintag är bra för både klimat och hälsa.

För att få inspiration till nya och modernare vegetariska rätter tog vi hjälp av Svenska Kocklandslagets medlem Isak Wiig. Han är en hejare på matlagning. Nyligen vann han ”Nordic chef of the year”.

Under utbildningsdagen hann kockarna laga över 20 rätter. Det lagades solrosmajo med chili, rostade betor, pizzakryddad blomkål, kikärtskaka och mycket annat. Eftersom många elever är ovana att äta bönor och rotfrukter tipsade Isak om att använda råvarorna i nya skepnader. En böna kan upplevas torr och tråkig i en gryta men blir något helt annat i en krämig röra.

Ny vegetarisk rätt

Ny vegetarisk rätt

Recepten till de nya rätterna ska nu bearbetas innan de kommer in på menyerna. Det är viktigt att de motsvarar krav på näringsinnehåll. Vi hoppas att du ska gilla de nya rätterna och att du vill hjälpa oss att bli mer klimatsmarta, eller klimatsnälla är kanske ett bättre ord.

Förresten, här kan du läsa vad Stockholm Direkt skrev om utbildningsdagen på Kungsholmens gymnasium.