Foto: Melker Dahlstrand

Vi minskade matsvinnet med 63 ton!

Sedan år 2013 har ni som äter i skolrestaurangerna och vi som jobbar i skolköken minskat matsvinnet med 63 ton. Tack till alla som varit med och bidragit till bättre miljö och klimat. Miljöpåverkan från 63 ton matsvinn motsvarar nästan 250 000 mil med tåg eller drygt 83 000 mil med bil. Med tåget kommer man då 62 varv runt jorden och med bilen nästan 21 varv. Tänk vilka miljöförbättringar vi kan åstadkomma bara genom att tänka oss för, bli mer medvetna.

Vi fortsätter att mäta matsvinnet varje dag och hoppas att ni kommer ihåg några viktiga saker:

  • Ta inte mer mat än du orkar äta upp
  • Hämta hellre mat flera gånger än för mycket på en gång

Mat har stor påverkan på klimatet och därför är det extra viktigt att inte låta något gå till spillo. På Naturvårdsverkets hemsida kan du skaffa dig mer kunskap om matsvinn.

Att inte slänga mat är också att visa respekt för alla människor som arbetar med produktion av olika råvaror. Tänk hur mycket arbete som bönder och andra lägger ner för att vi ska få god och hälsosam mat på våra tallrikar.