Livsmedelsverkets nya råd

Nya råd från Livsmedelsverket – så bör du äta

Det är viktigt att lära sig hur man bör äta för att må bra. För att det ska bli så enkelt som möjligt tar Livsmedelsverket fram råd. De är baserade på vetenskap och hjälper människor i Sverige att äta hälsosamt.

Livsmedelsverket ger även råd till oss som lagar mat till skolelever.

Många pratar om enskilda råvaror och vad som är nyttigt eller onyttigt. Det bästa och det enklaste är att lära sig äta lite av så många olika saker som möjligt. Livsmedelsverkets råd hjälper oss med fördelningen av olika matgrupper. De kallar det för tallriksmodellen. Nu har det kommit en modernare version av tallriksmodellen anpassad efter individuella behov. En person som idrottar mycket behöver till exempel äta annorlunda jämfört med den som mest sitter still.

Försök att äta enligt tallriksmodellen så mycket som möjligt. Det mår både kroppen miljön bra av. Här kan du läsa mer om de nya råden, få recept och tips.