Sallad från salladsbuffén i skolrestaurangen.

Naturligt att vara rädd för nya smaker

Gener och tidiga vanor påverkar vad vi gillar att äta. Genom träning kan vi lära oss att tycka om sådant som vi först ogillade.

Har du någon gång känt att något verkar så äckligt att du inte ens vill smaka? Eller att minsta lilla tugga smakar jättekonstigt?

De flesta kan nog svara ja på frågorna. Vilken mat man gillar eller inte beror delvis på gener men också på vilka vanor och inlärda beteenden som finns omkring oss när vi är små. Vi påverkas till och med av vad mamman åt under amningstiden. Redan under de fem första levnadsåren grundläggs våra matvanor.

Många små barn är misstänksamma mot mat som de inte känner igen. ”Jag gillar det inte, jag har inte provat det” är ett vanligt argument till att barn ratar mat. Att vara rädd för att äta något nytt eller okänt kallas för neofobi med ett finare ord. Om man har utvecklat neofobi kan det hänga med hela förskoletiden men försvinner oftast gradvis därefter.

Att lära sig äta nya saker

I våra skolrestauranger märker vi att en del kan vara skeptiska mot till exempel vissa grönsaker eller fisk. Det kan vara smaken, lukten eller konsistensen som man ogillar. Vad det än beror på går det ofta att lära sig äta det. Precis som med mycket annat i livet behöver man träna. Det kan ta upp mot 20 gånger innan man accepterar en ny smak eller ett livsmedel. Anledningen till att man ska göra sig besväret att träna är för att det hjälper till att utveckla hälsosamma matvanor.

Här kan du läsa mer om vad som styr våra smakpreferenser och matvanor.

, , ,