Din måltid

Din måltidDe  bästa dagarna i skolköket är när man lagar något som man vet att de flesta tycker väldigt mycket om. Vällagad och välsmakande mat är grunden. I skolan är måltiderna dessutom näringsberäknade enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Den som äter enligt den så kallade tallriksmodellen får i sig den näring som behövs för att orka med eftermiddagen i skolan. Skollunchen ger i genomsnitt 30 procent av rekommenderat energi- och näringsintag. Den som tränar eller har andra aktiviteter direkt efter skolan kan behöva ett mellanmål under eftermiddagen.

TallriksmodellenElever som endast äter lakto-ovo-vegetarisk mat kan behöva lite mer kunskap för att få i sig rätt näring och energi. Du kan läsa mer om det här.

Specialkoster

Personalen i skolrestaurangen är van att hantera olika specialkoster. Ta kontakt med dem så hjälper de dig med hur du går till väga för att få specialkost. I vissa skolor behövs intyg från skolsköterskan.

Hållbara måltider

Rätt mat och motion i lagom mängd är en bra grund för välmående och för att du ska bli hållbar som individ. För att själva maten ska vara så hållbar som möjligt anpassar vi menyerna efter årstider och åldersgrupper, vi ställer hållbarhetskrav på våra råvaruleverantörer och jobbar aktivt med att minska matsvinn. Både vi som arbetar i köken och våra gäster har ett gemensamt ansvar för att det blir så lite matsvinn som möjligt. Vi uppmanar våra gäster att hämta mat flera gånger istället för att lägga upp för mycket på en gång.

Här kan du läsa mer om vad som påverkar måltiderna i skolrestaurangen.

Om du har allmänna frågor om mat och hälsa är du välkommen till Sodexodietistens Facebooksida.