Köket

5-KöketDe enskilda kökens förutsättningar och begränsningar avgör hur mycket mat som lagas på plats. På en del skolor finns stora och välutrustade kök medan andra saknar utrustning och tillstånd för all typ av matlagning.

De välutrustade köken kallas för tillagningskök och där lagar våra kockar så mycket som möjligt från grunden. I de så kallade mottagningsköken finns begränsningar. Då behöver vi skicka hela eller delar av måltiden från ett intilliggande tillagningskök. Vår uppgift är att hitta lösningar så att alla elever får så bra mat som möjligt.

Kockar och annan måltidspersonal har relevant utbildning för sitt uppdrag. De har uppbackning från huvudkontoret i Stockholm vad gäller recept och inköpssystem. Menykommittén tar fram nya recept och ser till att receptbanken är uppdaterad. Alla nya recept provlagas och provsmakas innan de hamnar i receptbanken. Menykommittén ser även till att recepten följer Livsmedelsverkets rekommendation vad gäller näringsinnehåll. Inköpsavdelningen ser till att vi har pålitliga leverantörer som både ser till att vi får tag på tillräckligt stora volymer och att våra krav på kvalitet, smak, pris och djurskydd efterföljs.